22 Mayıs 2009 Cuma

Chocolate Mousee and Zabaglione

Arkadaslarim icin yaptigim tatlilardan ornekler..




This pics are for my friends desserts.. and my favorite table cover, it from Japan, actually it is a Obi but it is good idea for the decoration..

CHOCOLATE MOUSSE

Merak etttim ve arastirdim ve Chocolate Mousse hakkında bulduğum bazı bilgileri sizlerlede paylaşmak istedim.
Chocolate Mousse'u Çikolata ve yumurta beyazı temeline dayanan nefis bir tatlı olarak ön tanımlamayı yapabiliriz. Bu nefis lezzete ekler katıp bazı farklılıklar yaratabiliriz. Krema ile, yumuşak bir tat; tereyağ ile tatlıya zenginlik katıp, yumurtanın sarılarınıda ekleyerek yararlı besinlerle bir zenginlik ekleyip ayrıca, yumurtaların ziyan olmasını engelleyebiliriz... ; Vanilya, portakal ve kahve ekleyip tatlının nasıl güzelleşebileceğini eklemeden geçmemek lazım.! Üzerine çikolata rendelemek, frambuaz veya çilek ile süslemek ise lezzetin yanında Mousse'un görüntüsünü güzelleştirecektir. Mousse'un ilk tarihini çok iyi bilmemekle birlikte 1800'lü yıllardan sonra adının sıkça telaffuz edilmeye başlandığını söyleyebiliriz.

18. yy'da bildiğimiz üzere yemeklerde yumurta akı köpüğü kullanılmaya başlıyor. Fakat Mousse hakkında daha eski bilgilere ulaşamıyoruz. The Oxford Companion to food adlı kitabında Alan Davidson'a göre Mousse, bir Fransız tatlısı olup, anlamı köpüktür. Bazen ekşi ve sıcak, genelde soğuk ve tatlı olur.

Yemek tarihçilerinin 1600'lü yıllarda Fransızların yemeklerinde çikolatayı kullanmaya başladıkları konusunda hemfikir olduklarını bilmekteyiz.
Marcia ve Frederic Morton'un yazmış olduğuan Chocolate: An Illustrated History adlı kitapta çikolatanın İspanyol prensesi Anne'e Louis XIII tarafından 1615 yılında hediye edildiği yazılmaktadır.

18. yy'da Mousse popüler olmaya ve 1758 yılında tarifleri verilmeye başlıyor..böylece Mousse tüm dünyada tanınmış oluyor... 19. yy'da meyvalarla süslenen mousse tariflerine ulaşıyoruz. Yemek kitaplarından edindiğimiz bilgilere göre özellikle İngiliz ve Amerikalılar'ın Mousse adını dondurmalar ile birlite telaffuz ettiklerini görmekteyiz.

Mousse'u kesinlikler hafif köpüklü ve soğuk yenen bir yemek olarak tanımlayabiliriz. Zira İngilizler 1890'lı yıllarda bu terimi alıyorlar ve Mousse olarak kullanmaya başlıyorlar. Ve Mousse 1892'de basılan Amerikan kitaplarında adını geçirmeyi başarıyor.

1894'lü yıllarda Mousse adı dondurma ile birlikte anılıyor o zamanlarda bile dikkat ve emek isteyen bir tatlı olduğu apaçık belirtilmiştir. 1897'li yıllarda ise Boston yemek okulunda nişastalı Mousse tariflerinden bahsediliyordu. 1899 yıllardında Vanilyalı Mousse'lar popüler olmuştur. 1907'de ise bunlar popülaritesini buzlu Mousse'lara bırakmıştır... ve tabi Anasonlu,Mandalinalı....

1977 senesinde New York City'de Şef Michel Fitoussi beyaz çikolatalı Mousse'u popüler yaptığını fakat Fransızların siyah çikolatadan vazgeçemedediğini biliyoruz... Ayrıca beyaz çikolata diğer tatlılara girmeyi başarmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder