20 Nisan 2009 Pazartesi

Macaroon (yaptimmi yaptim)



Macaroon !!!

Tanımını ben Mukkemmel hediye olarak yapmak istiyorum. Mutluluk veren kücük tadlar .. orjinal Macaroon`lar badem ve bezenin karisimi olanlardir.

Macaroon`larin tarihine baktigimiz zaman italya manastirlarina ulastigini görüyoruz. Italyan rahiplerce bulunup, fransız ahçılarca mükemmel lezzete ulasiyor.

İtalya'da Kral Henri II.`nin karısı Marguerite ve kiz kardesi Marie Elisabeth Fransaya sığınma talep ediyorlar ve Nancy'de Macaroon yapıp satarak gecimlerini saglıyorlar. Böylece Macaron kardeşler olarak tanınmaya başlıyorlar ve ülkede Macaroonlar popüler olmaya basliyorlar.

İcinde un, kabartma tozu olmayan bu lezzeti önce Italyan yahudilerinin daha sonra tüm avrupa yahudilerinin tanımasıyla ve beyeni kazanmasıyla ününü iyice arttirmış oluyor.

Macaroon için en önemli ayrinti kesinlikle Bağdem ve beze karışımı olması . Bu günün Acıbadem kurabiyesine benziyor, özelliği dışda daha sert bir kabuk içte ise daha yumuşak bir katman olması.genellikle içinde yumurta beyazı ve bağdem oluyor. Amaretti Francesso Moriondo tarafindan kesfediliyor.

Amero acı anlamına gelip Amaretti`yi kücük acımsı tadlar olarak Turkçeye adapte edebiliriz.

İtalya`da Frangirani adlı tatlıda, ezilmis Macaroon`lar kullanılıyor ayrıca, tereyağ,krema,rum, sherry veya brandy karistiriliyor ve dondurmaya ekleniyor. Ve Tortoni adli tatli parcalari oluyor bunlar börek veya pudinglerle birlikte yeniyorlar.

Fransız ahcilar tarafindan mükemmelleştirilen bu tatlıyı fransızlar kahve yanı olarak sunmaktadirlar. Fransız Macaroon`lar sandeviç seklinde olup genellikle iki badem ezmesinin ortasina cikolata koyuyorlar. Bu gün çok çeşitli tatlar eklenebiliyor, özelliklere makaronların renklerine uygun aramolar tercih ediliyor. Bu tatli ayrica dondurulabiliyor ve kullanmadan 90 dakika once eritilebiliyor.

Macaroon`larin yolculugu iskandinavya kadar uzaniyor. Fransaya yolunuz duserse Almond ve Macaroon muzesini gezmemiz tavsiye ediliyor...
Macaron ile ilgili ogrendigim bilgileri paylasmak istedim, Bu arada Fransadan esimin getirdigi macaronlar tam anlamiyla muhtesemdi.. Turkiyede o kalitede macaron yemedim acikcasi, Benim denemelerim bir amator icin cok iyiydi diyebilirim..Avustralyada da cok guzel macaron bulamadim ama Fransaya yakin tatlar var, Chatstone'un arkasindaki kafelerde...
Mutlaka deneyin derim...bu goruntuyu tutturamazsaniz bile cok lezzetli tadlar yakalayabiliyorsunuz..biraz yaraticilikla kendi tarzinizi ortaya koyarsiniz...Bloglar arasinda cok guzel tarifleri olan arkadaslara rastladim, tekrar karsima cikarsa burdan linklerini iletirim veya isterseniz kendi tarifimi :)
Afiyet olsun !!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder